Tips; Auto kopen op Curaçao

Tips; Auto kopen op Curaçao
auto kopen curacao, tweedehands auto curacao, auto huren curacao

Auto kopen op Curacao!
Waar koop je een auto en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een auto?
En wat komt er allemaal bij kijken? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet!

Van plan om naar Curaçao te emigreren? Een auto is een must! Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een auto? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet!

Een auto is op Curaçao wel echt heel fijn. Het enige openbaar vervoersmogelijkheid is de bus, en de kans dat deze jou dichtbij de plek van bestemming afzet is klein. Daarnaast komen deze niet altijd op tijd waardoor je heel erg afhankelijk bent.

Maar waar koop je dan een auto?

Afhankelijk van je budget zijn er verschillende mogelijkheden.

Nieuwe auto bij de dealer

Heb je budget om een nieuwe auto te kopen? Dan zijn er meerdere dealers op het eiland te vinden waar je een nieuwe auto kunt kopen. Voordeel is dat je garantie hebt bij de dealer voor als je auto stuk gaat.

Tweedehandsauto

De meeste mensen kopen een tweedehandsauto via een autodealer of particulier. Particulier kun je hoogstwaarschijnlijk voor een lager bedrag een auto scoren dan via de autodealer. Hier zit echter wel het risico aan dat de auto minder goed onderhouden is. Er staan vaak auto’s langs de weg met een te koop bordje of je kunt via verschillende Facebookgroepen of websites (zoals marktplaats.cw) auto’s vinden.

Heel belangrijk: zorg dat je een auto eerst bij een garage laat checken voordat je de auto particulier koopt. Mocht daar bezwaar tegen zijn van degene die de auto verkoopt, dan is het verstandig om even verder te kijken. Je wilt niet na je aankoop erachter komen dat de motor toe is aan vervanging, nogal een duur grapje..

Wat moet je nu regelen?

Je hebt een auto gevonden, bent het eens geworden over de prijs en wilt de aankoop doen. Daar komt uiteraard wat papierwerk bij kijken! Niet heel spannend, maar moet toch gebeuren.

  1. Belastingkantoor

Er dient een Tegenaangifte formulier ingevuld & ingeleverd worden bij het belastingkantoor. Het beste is om samen met de verkoper hiernaartoe te gaan. Mocht dat niet lukken dan kun je de kwitantie en een kopie van de ID van de verkoper meenemen.

  1. Keuringskantoor

Vervolgens lever je jouw tegenaangifte in bij de Keuringslokaal zodat de keuringskaart op jouw naam komt te staan.

  1. Autoverzekering

Als eigenaar van een auto ben je verplicht om deze te verzekeren. En geloof ons, dat is echt nodig. TIP; je kan ook je auto extra verzekeren voor een niet-verzekerde bestuurder die schade bij jou en je auto aanricht. Veel extra kosten per maand zitten er niet aan verbonden, maar achteraf wel als je deze optie niet neemt…

  1. Terug naar Belastingkantoor

Als je de verzekering hebt geregeld, ga je met jouw papieren weer terug naar het Belastingkantoor om de auto op jouw naam te zetten. It’s all yours now!

Paar dingen om rekening mee te houden:

  • Alle auto’s slijten snel op Curaçao: vanwege het klimaat en de wegen zijn minder goed. Stel daarom je verwachtingen bij als je een tweedehandsauto koopt, deze zullen er waarschijnlijk niet ‘spik en pan’ uitzien.
  • Zorg dat je altijd je verzekeringspapieren op orde hebt. Je kunt je auto per 6 maanden of per jaar afbetalen. Je krijgt dan een sticker die je op je auto plakt, waarmee te zien is dat je aan je verzekeringsplicht hebt voldaan.
  • Net als in Nederland moet je jouw auto laten keuren. Deze keuring is minder uitgebreid dan in Nederland.
  • De wegen op Curaçao zijn niet overal even goed. Leren om een bandje te verwisselen of zorgen dat je aan abonnement op een wegenwacht hebt is geen overbodige luxe.
  • Als je een ongeluk hebt met je auto dien je altijd direct Curaçao Road Service (CRS) via het nummer 199 te bellen en je auto te laten staan (ook als je midden op de weg staat!). Als onafhankelijke partij leggen zij de schade vast (foto’s en verklaringen van betrokkenen) voordat het naar de verzekering gaat. Zo voorkom je een ‘welles nietes’ verhaal.

Op zoek naar een baan op Curacao?

RELATED POSTS

2020-07-11T12:07:29+00:00